23 detsember 2014

Serge Clerc - Rockikogumik


Serge Clerc (1957) on üks prantsuskeelse koomiksimaailma klassikuid, itaalia juurtega kunstnik, isa kommunist, ema katoliiklane. Juba 17-selt alustas ta tööd legendaarses ajakirjas Metal Hurlant, olles enne sõpradega oma provintsilinnakeses paar fanzine'i ilmutanud, sealt julgust saades oma näitepilte Moebiuse väljaandesse saatnud, ning, saanud kutse toimetusse, kaks kätt taskus, Pariisi kolinud. Algselt ulmeline, arenes tema joon edasi ja jõudis läbi kõigi sci-fi ja Tardi mõjude lõpuks stiilse ja selge "aatomi-stiilini". (Atom style on teatavasti Tintinist alguse saanud ligne claire-stiili alajaotus, mille sisu ja visuaalia ammutab inspiratsiooni optimistlike viiekümnendate stilistikast.)

Aastal 1976 ilmusid ta esimesed pildid ajakirjas Rock&Folk, esimene album - Le Dessinatieur Espion - tuli 1978, samal aastal ilmus ka esimene pilt briti muusikalehes New Musical Express. Sellel oli The Stranglers, järgnesid veel paljud-paljud teised. Siis tulid kaastööd ajakirjadele Hollandis ja Jaapanis ning näitus New Yorgi rockiklubis. Kaheksakümnendad oma klubide, ajakirjade ja poppmuusikaga oligi Serge Clerci kuldaeg.


Muusikal on ta loomingus üldse üsna oluline koht. Nüüd koguski kirjastus Dupuis kokku tema rockiteemalised illustratsioonid ja koomiksid ning andis neist välja massiivse 380-leheküljelise raamatu "Intégrale Rock", mis sobib riiulis ideaalselt täiendama sama kirjastuse mõnevõrra õhemat kogumikku "Phil Perfect".

Raamatus on umbes 550 pilti - koomikseid, plaadikaasi, postereid, ajaleheillustratsioone, kalkale tehtud visandeid, mida iganes, osa neist varem avaldamata. Materjali on mitmetest aastakümnetest tänapäeva välja, läbi piltide on ka väga hästi näha autori stiili areng ja selginemine. Tegelikult võib öelda, et kusagil 1982. aasta paiku oli talle iseloomulik selgete ja lakooniliste joontega stiil juba praktiliselt paika loksunud.

Üldiselt koosneb kogu see massiivne teos piltidest, ainult alguses on umbes 30 lehekülge pikk autori töömeheelust pajatav essee. Toda illustreerib lisaks fotodele ka hulk noorpõlve-joonistuste-kujulist komprat. Päris vinge raamat, mille teeb veel vingemaks see, et tiraaž oli kõigest 2500 ja kõik raamatud sisaldavad alguses Serge Clerci originaalsignatuuriga akvarellpaberil alguspilti!


Kommentaare ei ole: