23 detsember 2014

Prantsuse koomiksikujud


Poppskulptuurist kui hobist või valdkonnast ei ole just üleliia palju raamatuid olemas. Ilmub küll ajakirju, mis pühendatud mudelitele, anime-kujudele ja isegi garage kit-tüüpi horror- ja fantaasiakujudele, loomulikult on ka Internetis hulgaliselt nii kodukaid kui foorumeid. Raamatutega on aga, jah, kehvasti. Kiirelt meenuvadki vaid ühe märuli-lelude (action figure) skulptori loomingust pajatav raamat "Babes, Beasts, and Brawn", hiljutine pop-lelude autorite ülevaade "We are Indie Toys" ning väga korralik ja sisukas poppskulptuuri õpik "Pop Sculpture: How To Create Action Figures and Collectible Statues".

Nüüd on ilmunud ülevaateraamat Prantsuse-Belgia koomiksimaailma kujukestest ja nende autoritest - "Les sculpteurs de BD". Raamat on põhjalik ja väga kvaliteetsete fotodega, kuuldavasti tegelesid autorid selle koostamisega aastaid. Loomulikult on siin rõhk oma kandi koomiksitel, nagu Asterix, Tintin, ja Spirou ajakiri kõigi oma kuulsate tegelastega, kuid Prantsusmaal toodetakse ka Star Warsi ja teiste rahvusvaheliste kaubamärkide tegelaskujusid.

Üks suur erinevus võrreldes angloameerika samalaadse valdkonnaga torkab aga juba pealiskaudsel lehitsemisel silma - prantslastel on hoopis suurem huvi kõiksugu koomiksites kasutatud sõiduvahendite vastu, seestõttu on mõni kunstnik vaat et pühendunudki autode, lennumasinate ja rakettide modelleerimisele. Selliseid sõidukimakette on hulgaliselt ja sageli istuvad seesuguses sees ka tuttavad koomiksitegelased. Ka on mõned prantsuse kujud uskumatult suured, seda ka hinnanumbrilt.

Igatahes on tegu päris asjaliku raamatuga, kus lisaks skulptoritele ja stuudiotele-firmadele saab ülevaate kogu aastakümnete jooksul toimunud tegevusalast, alates konarlikest Tintini leludest kuni  tänapäevaste lihvitud skulptuurideni välja. Ka räägitakse fotoseeriate abil lahti autorite töömeetodid ja päris mitmete kujude sünnilood, andes nii lugejaile ülevaate ka kogu loomisprotsessist, vajalikest materjalidest-tööriistadest alustades kuni vormide valmistamise ja kujude värvimiseni.

Igatahes - kes ise alaga tegeleb, saab siit küll päris palju kasulikku teada. Usun, et ka tavalisel koomiksihuvilisel on huvitav näha, kes ja kuidas lemmiktegelasi paberilt käegakatsutavateks kujukesteks võlub. Mulle endale tunduvad küll mõned prantsuse poppskulptuurid koomiksipiltidega võrreldes kuidagi steriilsed ja puised. Aga tervikuna on sealkandis ikkagi mitmeid meistreid, kelle loominguga tutvuda tasub. Peale seda raamatut on skulptuure ja autoreid igatahes hoopis lihtsam kokku viia.


Kommentaare ei ole: