26 detsember 2014

Kõhe Folk Helsingis

We organized small folklore-themed comics exhibition in 2014, first in Helsinki, then in Tallinn.


Korraldasime Eesti Koomiksiseltsiga selgi aastal väikse koomiksinäituse. Kui kahel eelmisel korral olid üheleheküljelise koomiksi teemadeks eesti filmid ja muusikapalad, siis seekordne näitus "Kõhe Folk" põhines kõhedamat sorti folklugudel. Pikkuseks seekord kaks lehekülge ja osalejateks inimesed, kes varem juba koomikseid teinud ja avaldanud.


Augustis 2014 oli valmis kümme koomiksit. Valik, nagu ka pärast seinal rippudes välja paistis, sai meeldivalt mitmekesine nii stiililt kui teostuselt. Oli koomiks, mis oli täies mahus pliiatsiga paberile pandud, oli täisdigitaalset, oli digijoonistust, vektorit ja tavapärast arvutis töödeldud-värvitud joonist. Ka sisu üle ei saa kurta - päris loetav kraam sai kokku.


Kõik kakskümmend lehekülge, plakat ja sisukord said trükitud kapadele...


..ja pakitud kotti, et kõik see 25. augustil Helsingisse viia. Oli nimelt kokkulepe, et "Kõhe Folk" ehk "Kammottava kansa" läheb esmalt üles sealsesse Eesti Majja, kus ta jääb vaadata ka septembri alguses toimuva Koomiksifestivali päevadel.


Ilm oli vihmane ja veerandtunnine teekond trammiga kesklinnast künklikusse äärelinna võttis aega.


Aga kohale saime ja paari tunni pärast oli ka näitus üleval. Samal ajal möödusid akna tagant ka päeva kõige kõvemad vihmahood.


"Kammotava kansa" oli Helsingis näha 26. augustist 12. septembrini ja, nagu vastukajadest kuulda oli, meeldis maja külalistele.

Kommentaare ei ole: