25 detsember 2014

I: Noored Eesti Illustraatorid

There's a new artbook out - collective book about 47 young Estonian illustrators.


Eestis on ilmunud üks üsna tähelepanuväärne raamat - Elina Kasesalu mõtles välja, viis Hooandjasse ja toimetas trükki koguteose "I: Noored Eesti Illustraatorid". Raamat sisaldab 47 eesti nooremapoolse illustraatori loomingut. Igale neist on kakskeelses raamatus pühendatud neli lehekülge, millel nimi, foto, kontaktid ja ühed-samad küsimused-vastused, ülejäänud pinna täidavadki pildid.

Valik on loomulikult subjektiivne ja ilmselt sõltunud koostaja tutvusringkonnast, aga autorid siin on siiski üsna mitmekesised. Seda nii kogemuselt kui vanuselt, mõne puhul torkab tudenglikkus ka ilmselgelt silma. Tundub, et puhtalt arvutis tegutsejaid on väga vähe, enamus joonistab oma asjad paberil ja siis järeltöötleb neid mingil moel ka digitaalselt.


Olin alguses raamatu autori-kaupa ülesehituse osas mõnevõrra skeptiline. Mu enda lemmikud sedasorti kogumike seas on prantslaste asjad, eriti Gorilla Artfare blogi artbook, kus raamatu sisu on pigem temaatiline, pildid moodustavad sarnase terviku ja autorite andmed on kõik lõppu kokku koondatud. Selline raamat, mis koosneb üksteisele järgnevatest autoritest on tihti kuiv ja kataloogilaadne, ka sisu ei ole seetõttu ühtlaselt huvitav ja läbikomponeeritud.

Siin aga tegelikult see struktuur töötab, autorid on järjestatud üsna vaheldusrikkalt, mistõttu ei saa öelda, et raamat mõnes osas silmatorkavalt ära vajuks. Samas tundub, et päris kõik autorid endale aru ei andnud, et see kogumik on põhimõtteliselt nii visiitkaardiks kui ka võimalikuks vahendajaks mõne tulevase tööpakkujaga, ega valinud siia just parimat ja mitmekülgseimalt valikut oma loomingust.

Üsna kiirelt tuleb pähe ka mitu tegijat, kelle koht oleks päris kindlasti pidanud siin raamatus olema, kes aga siiski puuduvad. Ka on vähe sellist lihvitud ja kalligraafialaadset joont, mida mina isiklikult huvitaks. Nagu ka selliseid kommertslikuma joonega autoreid, keda ka kasvõi mõne lasteraamatu lehekülgedel ette kujutaks.

Raamat on formaadilt väiksem kui ma arvasin, katmata paberil lähevad tumedamad pildid pisut probleemseks ja kambaga lehitsedes jäi silma ka üks piinlik trükiviga, aga üldiselt on siiski täiesti tänuväärt dokument eesti illustratsiooni tänasest ja ilmselt veelgi rohkem homsest päevast. Kuuldavasti on plaanis ka järgmine samalaadne kogumik, mis ilmselt mõne eelmainitud puuduse ära täiendab.

1 kommentaar:

kopi.J ütles ...

Hello! I think these information Will be helpful for you.

follonicahockey.com
23gt-r.net
Thank you!